Van kapcsolat a bipoláris zavar és a szerencsejáték között?

Home » Van kapcsolat a bipoláris zavar és a szerencsejáték között?

Szerencsejáték-függőség – a mentális betegség jelei

A kutatások jelentős kapcsolatot mutatnak a bipoláris zavar és a szerencsejáték-függőség között, mivel gyakori, hogy a bipoláris zavarban szenvedők függőséget okozó viselkedésformákba bonyolódnak. A kényszeres viselkedések, mint például a nem szükséges dolgok kényszeres megvásárlása, a gyakori és kockázatos szexuális viselkedés vagy a hosszú munkaidőben való munkavégzés mind gyakori jellemzői a bipoláris zavarban szenvedő embereknek.  A bipoláris zavarral járó számos kockázatvállaló magatartás közé tartozhat a szerencsejáték is. Lake Worth-i kezelési központként azt is tudjuk, hogy az ebben a mentális zavarban szenvedő emberek hajlamosabbak a kényszeres szerencsejátékra. Hajlamosak olyan viselkedésformák felé hajlani, amelyek túl sok pénz elköltésével vagy a pókerasztalnál töltött órákkal járnak. De mi az oka ennek?

bipoláris személyiségzavar

Mi a bipoláris személyiségzavar?

Ahhoz, hogy jobban megértsük a kapcsolatot a bipoláris személyiségzavar és a szerencsejáték-függőség között, először is meg kell értenünk, hogy az egyes állapotok mivel járnak. A korábban mániás depresszió néven ismert bipoláris személyiségzavar olyan mentális betegség, amely szélsőséges hangulatváltozásokat okoz, amelyek érzelmi csúcsokat (mánia/hypománia) és mélypontokat (depresszió) foglalnak magukban. Ezek a szélsőséges hangulatváltozások bármikor bekövetkezhetnek, és elég súlyosak ahhoz, hogy megzavarják az egyén kapcsolatait és a napi feladatok elvégzésének képességét.

A legjobb kaszinóbónusz a Magyarok számára ezen a héten!

A legjobb kaszinóbónusz a Magyarok számára ezen a héten!
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
310,000Ft
Üdvözlő csomag
+ 100 ingyenes pörgetés

A bipoláris személyiségzavarban szenvedő személy szélsőséges depressziót tapasztalhat, amelynek során szomorúnak és reménytelennek érezheti magát, vagy elveszítheti érdeklődését a legtöbb tevékenység iránt. Ezután átmehet mániába vagy hipomániába, amely során tele van energiával, rendkívül ingerlékeny, vagy akár eufórikusnak is érezheti magát.

Ezek a hangulatingadozások befolyásolhatják a személy alvási képességét, energiaszintjét, aktivitását, ítélőképességét, viselkedését, valamint a tiszta gondolkodásra és döntéshozatalra való képességét. Sok bipoláris zavarban szenvedő személy, aki nem keres bipoláris személyiségzavar kezelését, függőséget okozó viselkedésformákhoz, például szerencsejátékhoz vagy kábítószerrel való visszaéléshez folyamodik, hogy megbirkózzon a tüneteivel vagy azok következtében.

Mi a szerencsejáték-függőség?

A szerencsejáték-kényszer vagy szerencsejáték-függőség arra a kontrollálhatatlan késztetésre utal, hogy folytassa a szerencsejátékot annak ellenére, hogy az negatív hatással van az életére. A szerencsejáték-zavarok ugyanolyan súlyosak lehetnek, mint a kábítószer-használati zavarok, és gyakran kapcsolódnak mentális betegségekhez. A szerencsejáték gyakran azzal jár, hogy kockáztatunk valamit, amit értékesnek tartunk, annak reményében, hogy valami még nagyobb értékűnek vélt dolgot kapunk. A szerencsejáték-zavarban szenvedők számára nemcsak a pénzről van szó, hanem a hatalmas kockázat vállalásának izgalmáról is. A kábítószerekhez és az alkoholhoz hasonlóan a szerencsejáték is aktiválhatja az agy jutalmazási rendszerét. Annak ellenére, hogy milyen ritka, bármilyen kis jutalom általában elegendő ösztönzést jelent az illető számára a szerencsejáték folytatásához.

A szerencsejáték-problémával küzdő személy folyamatosan hajszolhatja a fogadásokat. A tét hajszolása az, amikor a szerencsejátékos vesztett, és folytatja a szerencsejátékot, hogy megpróbálja visszaszerezni az elvesztett összeget. A szerencsejáték-függő eltitkolhatja viselkedését a szerettei elől is, kimerítheti megtakarításait a szerencsejátékhoz, adósságot halmozhat fel, vagy akár csaláshoz vagy lopáshoz is folyamodhat, csak hogy fenntartsa szokását.  Ha kényszeres szerencsejátékkal küzd, a Behavioral Health of the Palm Beaches szerencsejáték-függőségi kezelésünk segíthet. Sok embernek segítettünk már megtörni ezt a kört, és visszanyerni az életük feletti uralmat.

Mi a kapcsolat a bipoláris személyiségzavar és a szerencsejáték-függőség között?

A bipoláris személyiségzavar és a szerencsejáték-függőség összefügg, mert a bipoláris zavarban szenvedő emberek izgalomból játszanak, különösen a mánia vagy hipománia epizódjai alatt, és azért is játszanak, hogy szabályozzák a negatív érzelmi szinteket. Amikor a bipoláris zavarban szenvedő személy mániás vagy hipomániás állapotban van, eufórikusnak és rendkívül izgatottnak érezheti magát.

Depressziós állapotukhoz képest ezt az érzést a lehető legtovább élvezni akarhatják. Ez az eufórikus érzelmi állapot motiválhatja őket a szerencsejátékra és más addiktív és érzelmileg jutalmazó magatartásformákra. Ez részben azt is megmagyarázza, hogy a szerencsejáték és a kábítószerrel való visszaélés miért kapcsolódik össze.

Ráadásul ezeknek a hangulatváltozásoknak a kezelése és a depressziós állapotokon való átjutás nem könnyű. A mániás vagy hipomániás állapotba került emberek küzdhetnek az impulzuskontrollal, ami miatt szerencsejátékra, falánkságra vagy droghasználatra hajlamosak.

A bipoláris zavarban szenvedő emberek a depressziós tünetekkel való megküzdés érdekében szerencsejátékot is vállalhatnak. Mivel a szerencsejáték úgy működik, mint egy kábítószer, mivel képes aktiválni az agy jutalmazási rendszerét, az érintett személy rohamot vagy “mámort” érezhet, amikor nagy téteket köt vagy üldözi őket.

Ráadásul a szerencsejáték-függőség és a bipoláris személyiségzavar közötti kapcsolat a mániás fázis impulzív jellegét is szemlélteti. A bipoláris, addiktív személyiséggel rendelkező személy mentális egészségügyi kezelés nélkül továbbra is küzdeni fog a szerencsejáték- és esetleg a függőség más formáival.

Kezelés

A korai diagnózis és a hatékony kezelés kulcsfontosságú a bipoláris zavar kezelésében. Ki kell kérdezni a traumás történetet, hogy kiderüljön, hogy ez hozzájárul-e a betegséghez, vagy a betegség inkább a poszttraumás stressz zavar összetett formájának felel meg. A hangulatstabilizátorok, mint például a lítium, a valproát és egyes antipszichotikus gyógyszerek a kezelés központi elemei. Óvatosan kell eljárni, ha antidepresszánsok alkalmazását fontolgatják, mert ezek hipomániát vagy mániát (III. típusú bipoláris zavar) válthatnak ki.

A kísérő szerhasználat kezelése a bipoláris betegséggel való kapcsolatától függ, és ami szintén fontos, attól, hogy a szerhasználat olyan ismétlődő és tartós volt-e, hogy függőség alakult ki. A bipoláris zavar korábbi szakaszaiban, amikor a kábítószer-használat kiegészül, a hangsúlyt a bipoláris zavar hatékony kezelésére kell helyezni, és a kábítószer-használat általában reagál erre, amint a hipomániás és depressziós fázisok jobb kontroll alá kerülnek.

Amikor a függőség kialakul, a kábítószer-függőséget önállóan kell kezelni, hogy a két zavar párhuzamos és integrált kezelése megtörténjen. A legtöbbször a kábítószer-függőség megfelelő kezelése a gyógyszerek, terápiák és az önsegítő közösségekben való részvétel ugyanazon kombinációjával biztosítható, mint amikor a kábítószer-függőség pszichiátriai társbetegségek nélkül jelentkezik.

A kezelési program értéke

A bipoláris zavar és a szenvedélybetegség kombinációja kihívást jelent mind az érintett személy, mind a közeli családtagok és barátok, mind pedig az egészségügyi szakemberek számára. A fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelés egyik előnye, hogy a bipoláris zavar és a kábítószer-függőség közötti kapcsolatot alaposan meg lehet vizsgálni, és következtetést lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a kábítószer-függőség a bipoláris állapot tünete-e, vagy önálló rendellenességgé fejlődött. Ezenkívül az integrált kezelés és terápia hatékonyabban alkalmazható, ha a beteg egy kórházi kezelésen vesz részt. A mentális egészséggel és a szerhasználattal foglalkozó szakemberek számára az egyik nagy jutalom, ha azt látják, hogy az ilyen kombináció által fogyatékossá tett beteg kezeli kettős zavarát, nagyobb önbizalmat nyer önmagának és kezelésének ellenőrzésében, és újra beilleszkedik a produktív foglalkoztatásba és az azon túli életbe.

A legjobb 10 új kaszinó és bukmékerek:

Bónusz legfeljebb:
400,000Ft
Üdvözlő csomag
4,8 rating
4.8
Bónusz legfeljebb:

Üdvözlő csomag
4,8 rating
4.8
Bónusz legfeljebb:
6.000€
Üdvözlő csomag
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
2.000€
Üdvözlő csomag
4,8 rating
4.8
Bónusz legfeljebb:
150,000Ft
Üdvözlő csomag
4,3 rating
4.3
Bónusz legfeljebb:
Akár 275%-os bónusz
Üdvözlő csomag
+ 75 ingyenes pörgetés
4,5 rating
4.5
Bónusz legfeljebb:
150,000Ft
Üdvözlő csomag
4,5 rating
4.5
Bónusz legfeljebb:
300,000Ft
Üdvözlő csomag
5,0 rating
5.0
Akár 25%-ot Többhetes Szelvénycsomaggal
4,3 rating
4.3
Read More

Posts not found

Sorry, no other posts related this article.

5,0 rating
Bónusz legfeljebb: 600,000 Ft + 500 ingyenes pörgetés
5,0 rating
Bónusz legfeljebb: 875,000 Ft + 500 ingyenes pörgetés
4,3 rating
Bónusz legfeljebb:
400,000Ft
4,5 rating
Bónusz legfeljebb:
110,000Ft
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
150,000Ft
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
€600
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
400,000Ft
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
100%
4,3 rating
Bónusz legfeljebb:
105,000Ft
4,8 rating
Bónusz legfeljebb:
350,000 HUF