5 lapos póker mindenkinek – szabályok, tudnivalók és tippek!

Home » 5 lapos póker mindenkinek – szabályok, tudnivalók és tippek!

Az öt lapos póker – könnyen játszható, klasszikus és élvezetes póker változat

Nézd meg közelebbről az 5 lapos póker, és nyerj ezzel a klasszikus pókerváltozattal, akár online, akár a pókerteremben! Nos, bármennyire is könnyű a pókert egyszerű kártyajátéknak tekinteni, ez valójában nem teljesen igaz. A póker egy olyan játék, amely már nagyon régóta létezik. És bár könnyű úgy gondolni a pókerre, mint erre az egyedülálló játékra, a póker, mint minden más dolog, fejlődött az idők folyamán. A játék újabb és újabb változatai jelentek meg az idők folyamán. A pókernek számos változata létezik; olyan sok, hogy a fejed is megfordul. De ne aggódj; nem fogjuk mindet összeírni. Ma az ötkártyás sorsolás nevű változatot fogjuk megvizsgálni. Olvass tovább, én már elintéztem neked.

Mi az ötlapos póker?

Az ötlapos póker játékot már nagyon régóta játsszák. Eredete egészen a vadnyugati időkig, a 19. századig vezethető vissza. A pletykák szerint még régebb óta játszák. Kialakulásakor valóban megérdemelte az ötlapos póker megnevezést, mivel a játékosok nem sokat húztak. Mindegyikük kapott 5 lapot, és ezt követte egy licitkör. A játékot is olyan paklival játszották, amely csak 20 lapból állt, a modern 52 lapos pakli helyett.

A modern paklit 1820-ban vezették be a játékba. Ezt követően a játékosok egymás után játszhattak. Ez lehetővé tette számukra a kártyák húzását is, aminek eredményeképpen a játék hatalmas népszerűségre tett szert, és a póker egyik legelterjedtebb változatává vált. Sajnos az 5 lapos póker sikerét beárnyékolta egy másik mellékága, a 7 card stud, és mostanában a Texas Hold’em póker sikere. Még mindig szórakoztató és könnyen játszható játék, és az egyik legnépszerűbb otthoni játék. Most, hogy vége a történelemórának, rátérhetünk a lényegre, és megismerhetjük a szabályokat.

5 lapos poker szabályzat

Mielőtt megnéznénk az ötlapos póker játékszabály részleteit, meg kell fontolnunk, mi a célunk a játékban. Ugye nem mész el az élelmiszerboltba anélkül, hogy ne lenne egy listád arról, hogy mit szeretnél onnan? Hasonlóképpen, a játékból származó végcélunk segít nekünk jobban megérteni a szabályokat. Mint minden más pókerjátékban, az 5 lapos pókerben is az a cél, hogy megnyerjük a potot. A pot állhat zsetonokból, amelyeket aztán valódi pénzre váltunk. Ha versenyen játszol, akkor csak a zsetonokat kell összegyűjtened, hogy megnyerd a nyereményt. Miután a játék célja rendeződött, rátérhetünk a szabályokra. Végre!

 • A játékosok száma: Az 5 lapos póker egy olyan játék, amelyet rövid kézzel játszanak. Ez alapvetően azt jelenti, hogy kevesebb játékossal játsszák, mint más játékokat. Az ok elég egyszerű. Egy olyan játékban, amelyben 5 kártyát kell húzni, több játékos bonyolítaná a játékot.
 • Pozíciók: A játékosok pozíciói az 5 lapos póker játékban hasonlóak a Texas Hold’em pókerhez. Van egy osztógomb, és a játék az óramutató járásával megegyező irányban halad. Ez az osztógomb segít a többi póker sorrend pozíció kijelölésében is. A Button a legerősebb pozíció, és ő az utolsó játékos, aki a flop után cselekszik. A vakok mindig elsőként cselekszenek flop után, de ők az utolsó játékosok, akik pre-flop cselekszenek. A vakok azok a játékosok, akiknek a pre-flop szakasz előtt egy bizonyos összeget minimális tétként fel kell tenniük.
 • Az osztás: Az osztás megkezdődik, minden játékos öt lapot kap. A játékosok ezeket a lapokat nem mutathatják meg senkinek. A kártyákat az osztógombnál ülő játékos osztja ki, a tőle balra ülő játékostól kezdve, majd az óramutató járásával megegyező irányban haladva az asztal körül.
 • Licitkör: Minden fordulóban elsőként a kisvak játszik, és végül a Button fejezi be a licitálást. A licitálás befejezése után a játékosoknak lehetőségük van döntetlenre. Azok a játékosok, akik eddig nem dobták be a lapjaikat, ebben a körben játszhatnak. Alapvetően a játékosok eldobhatják a kezükből bármelyik kártyát, amelyet haszontalannak találnak. Ezután új lapokat húzhatnak a pakliból. Az osztáshoz hasonlóan ez a folyamat is az óramutató járásával megegyezően zajlik. Az is előfordulhat, hogy néhány játékos elégedett a lapjaival, és nem szeretne húzni. Ilyen esetekben a “stand pat” lehetőséggel megtagadhatják a húzást. Mindent egybevetve, ez a folyamat lehetőséget ad a kártyák kiválasztására, és valóban javíthatja a játékosok nyerési esélyeit.
 • Végső forduló: A sorsolás befejezése után a játékosoknak újabb lehetőségük van a fogadások megtételére. Ezeket a fogadásokat az éppen kihúzott új lapok alapján tehetik meg. Miután minden tétet elhelyeztek, következik a showdown. A showdown során minden játékos feltárja a kezét. A kezek a játékosok kezében lévő kártyák csoportjai. A játék során a játékosoknak olyan lapokat kell építeniük és felépíteniük, amelyekkel megnyerhetik a játékot. Így a játék végén a legerősebb kézzel rendelkező játékos nyeri a potot.

Nos, hogyan tudja bárki is meghatározni, hogy milyen kéz minősül erős kéznek? Ez nagyon egyszerű. Mindössze annyit kell tenned, hogy megnézed a póker lapok rangsorát. Az 5 lapos pókerben használt kézrangsor ugyanaz, mint a Texas Hold’emben. Íme egy lista, amely segíthet neked:

5 lapos kezek erőssége (a legrosszabbtól a legjobbig):

 • Magas lap
 • Pár
 • Kétpáros
 • Drill
 • Sor
 • Flöss
 • Full-house
 • Póker
 • Straight-flöss
 • Royal-flöss

5 lapos póker kezdőknek – Tippek

Most, hogy átnéztük a póker szabályait és a játék néhány változatát, elég erős támpontunk van ahhoz, hogy megértsünk néhány stratégiát. Ezek a tippek biztosítják, hogy jól játssz az ötlapos póker játékban.

Ne légy olyan játékos, aki hajlamos limpelni. A bénázás olyan tétek megtétele, amelyek csak a játékban maradáshoz szükséges minimális összegnek felelnek meg. Hacsak nem te vagy az egyik vak, akkor az emelést kell választanod, ha meg akarsz játszani egy leosztást.

Ha olyan kezekre húzol, mint a straight vagy a flöss, óvatosnak kell lenned. Előfordulhat, hogy nem a megfelelő árat kapod.

A legegyszerűbb kéz, amivel megpróbálkozhatsz, a három egyforma, a drill. Mindössze annyit kell tenned, hogy megtartasz egy kártyapárt, a többit pedig eldobod. Ezután, amikor húzol, törekedhetsz arra, hogy megszerezd a további három lapot, ami a drillhez szükséges. Ez egy standard kéz, és nem nehéz konstrukció, ha kezdőként próbálkozol vele.

Nagyon fontos, hogy milyen kártyapár van a kezedben. Ezek a lapok segíthetnek egy jó kéz felépítésében. Az egyetlen dolog, amit igyekezz elkerülni, az olyan kezek építése, amelyeket általában “rövidnek” neveznek. Ezek a kezek egy tízes párból és három másik, a tízesnél alacsonyabb lapból állnak. Az ilyen kezekkel csökken a nyerési esélye. 

Figyeld meg az ellenfeled játékát. Mint minden más pókerjátékban, ellenfeleid lépései is sokat elárulhatnak a lapjaikról és a játékukról. Tartsd szemmel, hogy hány lapot húznak. Ez többet elárul a kezük erejéről, és segít neked is elhelyezni magad a dolgok nagyobb összefüggésében.

A Texas Hold’emhez hasonlóan a pókerasztalnál is szem előtt kell tartanod a pozíciódat. Az, hogy hol ülsz, befolyásolhatja a játékodat. Ez nem csak a tétekre lesz hatással, hanem arra is, hogy milyen kezeket kell játszanod. Például az Under the Gun pozícióban ülő játékosnak sokkal szűkebb kézválasztékot kell játszania, mint a Buttonon ülő játékosnak.

Ezekkel a tippekkel rengeteg 5 lapos játékon átjuthatsz. Ezek egyben nagyszerű alapok is, és e stratégiai tippek segítségével menet közben bővítheted a játékkal kapcsolatos tudásodat.

 

A legjobb 10 új kaszinó és bukmékerek:

Bónusz legfeljebb:
400,000Ft
Üdvözlő csomag
4,8 rating
4.8
Bónusz legfeljebb:

Üdvözlő csomag
4,8 rating
4.8
Bónusz legfeljebb:
6.000€
Üdvözlő csomag
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
2.000€
Üdvözlő csomag
4,8 rating
4.8
Bónusz legfeljebb:
150,000Ft
Üdvözlő csomag
4,3 rating
4.3
Bónusz legfeljebb:
Akár 275%-os bónusz
Üdvözlő csomag
+ 75 ingyenes pörgetés
4,5 rating
4.5
Bónusz legfeljebb:
150,000Ft
Üdvözlő csomag
4,5 rating
4.5
Bónusz legfeljebb:
300,000Ft
Üdvözlő csomag
5,0 rating
5.0
Akár 25%-ot Többhetes Szelvénycsomaggal
4,3 rating
4.3
5,0 rating
Bónusz legfeljebb: 600,000 Ft + 500 ingyenes pörgetés
5,0 rating
Bónusz legfeljebb: 875,000 Ft + 500 ingyenes pörgetés
4,3 rating
Bónusz legfeljebb:
400,000Ft
4,5 rating
Bónusz legfeljebb:
110,000Ft
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
150,000Ft
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
€600
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
400,000Ft
5,0 rating
Bónusz legfeljebb:
100%
4,3 rating
Bónusz legfeljebb:
105,000Ft
4,8 rating
Bónusz legfeljebb:
350,000 HUF