Home » Römi

Römi szabályok

A römizés szabályai az egyes römizési játékváltozatok típusától függően változhatnak. A römikártyajáték elsődleges szabálya azonban ugyanaz marad, és csak a pontérték kiszámítása változik kissé.

Ismerkedjünk meg itt részletesebben a römizés általános feltételeivel és szabályaival.

Römikártyajáték szabálya: Az alapvető célkitűzések

A römizés alapszabálya az, hogy minden játékos 13 kártyával kezd, amelyeket érvényes sorozatokba kell rendezniük. A römizés szabálya szerint a sorozatoknak tiszta sorozatoknak (3 vagy 4 egymást követő, azonos színű lapból álló sorozat), tisztátalan sorozatoknak (3 vagy 4 egymást követő lapból álló sorozat egy jokerrel) és hármasoknak (3 azonos értékű, de különböző színű lap) kell lenniük. A győzelemhez a játékosoknak tiszta sorozattal kell rendelkezniük.

Online Römi Játékok Befizetési Bónusz
Bónusz legfeljebb:
40,000 Ft
ÜDVÖZLŐ CSOMAG:
* Csak új ügyfelek. 200% bónusz
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
120,000Ft
+ 50 ingyenes pörgetés
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
300,000 Ft
Üdvözlő csomag:
+ 1000 INGYENES PÖRGETÉS
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
300,000Ft
Üdvözlő csomag
+ 125 ingyenes pörgetés
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
150,000 Ft
+ 200 ingyenes pörgetés
5,0 rating
5.0
Bónusz legfeljebb:
100,000Ft
+ 50 ingyenes pörgetés
5,0 rating
5.0

Römi játékszabály: A kártyakategóriák

A römizésben a kártyák alacsony rangtól a magas rangig vannak kategorizálva:

Ász, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, bubi, dáma, király. A királyi kártyák (bubi, dáma és király) 10 pontot érnek. Az ász 1 pont vagy képkártya a készletek kialakításakor.

A römizés szabályai bármelyik römiző alkalmazásban azt is tartalmazzák, hogy a játékosnak érvényes nyitással kell rendelkeznie. Amikor a játékos az összes kártyát úgy rendezte el, hogy megfeleljen a készleteknek és a sorozatoknak (legalább egy tiszta sorozattal), akkor a römizési szabályok szerint a játékos eldobhatja a 14. kártyát és nyithat. Miután nyitott és érvényesített, a játékost győztesnek nyilvánítják, és az ellenfél pontjait a römizési változat alapján számítják ki.

Joker és szabálya a römizésben

A römizésben a joker egy nyomtatott joker kártya (a 2 paklis römizésben 2 jokert használnak) és egy véletlenszerűen kiválasztott römi kártya minden römizés elején. A joker bármelyik másik römi kártya helyettesítéseként használható, hogy kiegészítsen egy tisztátalan sorozatot. A Joker szabályok azt is jelzik, hogy a Jokerek végig felhasználhatók egy tisztátalan sorozat kialakítására. Például három joker használható egy tisztátalan sorozat kialakításához.

Römifolyamatok és szabályai

A römikártyasorozat három vagy több azonos színű lapból álló sorozat. A römizésben kétféle szekvencia létezik: Tiszta sorozat és tisztátalan sorozat. A römizés játékszabályai alapján a játékosnak legalább egy tiszta szekvenciát kell a kezében tartania ahhoz, hogy megnyerje a játékot.

A römizésben 5 féle szekvencia létezik:

  • Tiszta szekvencia
  • Tisztátalan sorozatok
  • Hármasok
  • Első élet
  • Második élet

Általános römi kifejezések és römi játékszabály

A játékosnak tudnia kell, hogyan kell römizni, és ismernie kell a különböző kifejezéseket és szabályokat. Az alábbiakban bemutatunk néhány gyakori kifejezést és a römizés szabályait, amelyeket a tényleges römi játék előtt feltétlenül ismernie kell.

Szettek és a szettek szabályai

A römizésben a szett 3 vagy 4 azonos rangú, de különböző sorozattal rendelkező kártya csoportja. A készletek tartalmazhatnak jokereket. A römizés szabálya szerint a szettek addig nem érvényesek, amíg a tiszta és a tisztátalan sorrend nem jön létre.

Dobás és a dobás szabályai

A römijátékokban minden játékos 13 lapot kap. Minden játékosnak fel kell vennie egy kártyát a sora megkezdéséhez vagy a dobóhalomból, vagy a halomból. Miután felvett egy kártyát, a játékosnak szintén le kell dobnia egy kártyát a kupacba. Az ellenfél ezután felvehet egy kártyát a dobóhalomról.

Ahhoz, hogy a játékos megnyerje a römizést, egy utolsó kártyát kell eldobnia képpel lefelé, hogy kijelentse, hogy nyert. A játékos ezután hívhatja a Römit, és megmutathatja a készleteit és a sorozatait.

A kiesés szabályai

A römiben a játékos a dobást a játékos akkor használja, amikor kevésbé bízik a nyereményben, és szándékában áll minimalizálni a pontbüntetést. A römizés szabályai szerint a játékból ki lehet esni. Ha úgy száll ki a játékból, hogy nem vesz fel egyetlen lapot sem a dobókupacból vagy a készletből, akkor 20 pontos büntetést kapnak. Ha a játékos az első fordulója után esik ki, akkor 40 pontos büntetést kap.

A Römi bemutatás és szabályai

Ha egy játékos érvényes készletek és sorozatok készítése után készen áll arra, hogy bejelentse a játékát, akkor bemutatást-t kérhet. Ahhoz, hogy a játékos bemutatást adhasson, 14 kártyával kell rendelkeznie, amelyből egy kártyát le kell zárnia/el kell dobnia a bemutatáshoz. Miután a játékos bemutatást kért, a játékosnak a 13 kártyát érvényes készletekké és sorozatokká kell kombinálnia az érvényesség megmutatásához.

Rossz megmutatás esetén a játékos büntetést kap. A Gamezyben 80 pontos büntetést kap az a játékos, aki rosszul mutat. A hibás mutatás a Rummy különböző változatainál eltérő lehet.

Milyen szabályok szerint kell kiszámítani a pontokat a römikártyajátékban?

A pontok kiszámítása a römizésben a játszott változat alapján történik. Ha a klasszikus römizésről beszélünk, a vesztes játékos pontjait a következőképpen számítják ki..:

Minden kártya bizonyos pontokat hordoz. Minden számozott lapnak megfelelő pontértéke van, azaz 5 pikk = 5 pont.

  • J, Q, K, K, A bármelyik színből 10 pontot jelent.
  • A joker kártyákért nulla pont jár.

A Römijáték végén a vesztes játékos pontszámát úgy számoljuk ki, hogy összeadjuk azon kártyák pontjait, amelyek nem szerepelnek egyik készletben/sorozatban sem. Ha a játékosnak nincs egyetlen tiszta sorozata sem, akkor az összes pontot összeadjuk.

A maximális pont, amit egy játékos kaphat, 80 pont. Ha a játékos lapjainak pontszáma 85 pont, akkor is csak 80 pontot kap.

GYIK a Römi szabályairól

Melyek a römizés valódi szabályai?

A römikártyajáték célja, hogy a 13 kártyát érvényes halmazokba és sorozatokba rendezzük. A römi játék megnyeréséhez legalább 2 sorozatot kell létrehozni, amelyek közül az egyiknek tiszta sorozatnak kell lennie, a többi pedig bármilyen érvényes sorozat vagy készlet lehet. Tiszta sorozat nélkül nem tudsz érvényes römiző nyilatkozatot tenni. Ez az egyik legfontosabb römizési szabály.

Használhatunk 2 jokert egy készletben a römizésben?

Igen. 2 jokert használhatsz, de csak tisztátalan sorozat kialakításához a römizésben. Jokereket nem lehet tiszta sorozatok kialakítására használni.

Hány lapot kell osztani a römiben?

A 13 kártyás römizésben személyenként 13 lapot osztanak ki a römizésben. Több mint 2 játékos esetén 2 pakli kártyát használnak.

Ki lehet cserélni a jokert a römizésben?

Igen. Ha a nyomtatott joker kártyát nyílt jokerként osztják ki, akkor A lesz a joker a römizés szabályai alapján.

Az ász magas vagy alacsony a römiben?

A Römikártyajáték szabályai szerint az ász magasnak vagy alacsonynak tekinthető, de mindkettőnek nem. Ha a futamok A-2-3, akkor alacsonynak számít, ha a futamok A-K-Q, akkor magasnak tekinthető.

Mi történik, ha megadja a römizést, és nem az?

Egyesek csak akkor engedik meg a römi megadásátt, ha a legutóbbi dobott lapot le lehet tenni az asztalon lévő meldre. Ebben az esetben a hívó elveszi a kártyát, és lerakja, pontoz érte, majd a játék azzal folytatódik, akinek a sora volt.

Hány kártyát lehet lerakni a römiben?

A játékosnak le kell dobnia egy kártyát, és azt (képpel felfelé) a dobóhalom tetejére kell tennie. Egy kivétel van a dobási kötelezettség alól: Ha a játékos az összes kártyáját összevonta, nem kell eldobnia.